sep 03 2008

Woudtse helden vochten voor Willem van Oranje

Gepubliceerd door op 04:39 onder Geschiedenis

Volgens de overleveringen zou onze Prins Willem van Oranje op zijn doortocht door het Westland om soldaten te ronselen voor zijn strijd tgen de Spaanse overheersers, destijds ook bij een boer aangeklopt hebben, die woonde op de plaats waar nu ’t Woudt ligt. Volgens diezelfde verhalen was deze boer niet alleen een vurig aanhanger van Oranje maar hij had ook zeven stoere, welgeschapen zoons, sterk als beren. De Prins had hem nauwelijks om hulp gevraagd, of hij liet uit de stallen en van het veld  al zijn jongens bij elkaar roepen en bood ze de Prins voor de krijgsdienst aan, maar vermaande hen: “Wie hier terugkeert met een schotwond in de rug, komt er niet meer in”. De knapen weerden zich als leeuwen en toen zij op de meest eervolle manier uit de krijgsdienst werden ontslagen schonk de Prins hen alle zeven als dank voor hun moed en trouw een nieuwe boerderij, die hij liet bouwen rond het huis van hun vader.

 Generaties lang zorgen tenminste twee Woudtse families ervoor dat deze verhalen over het agrarische verleden niet naar het rijk der fabelen verwezen moeten worden.

(bron: Melk nr. 17 , 14 augustus 1980)

Het zal deze boer dan ook een doorn in het oog zijn de de Hofwoning onlangs als decor gedient heeft in een film over een Zoetermeerse dominee die om zijn vernieuwende ideeen vermoord werd door de Orangisten.  Maar hierover later meer.

(Zou onze soldaten in Afganistan ook zo’n beloning wachten bij terugkomst?)

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Plaats een reactie