jun 18 2008

Kaartenonderzoek

Gepubliceerd door op 04:01 onder Geschiedenis

 Enige tijd geleden deed ik al melding van het feit dat er een bouwhistorisch onderzoek plaatsvond naar onze Hofwoning. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en het leek mij leuk om enkele leuke weetjes hieruit met jullie te delen.

Frits van Oosterom, de stad en streekhistoricus, die het bouwhistorischonderzoek naar ons pad gedaan heeft. Heeft in zijn onderzoek onder andere kaartenonderzoek gedaan. Wat blijkt, is dat de boerderij al staat afgebeeld op een kaart van Maerten Cornelisz. van 1535. Hij maakte deze kaart ten behoeve van de Hoflanden van Delft. De boerderij die rechts van de weg (de vroegere Kerklaan) staat is de Hofwoning.  De oudste kaart van 't WoudtDit is een fragment van een kaart die te vinden is bij  het Nationaal Archief, Kaartenafdeling Hingham.

  

Maar er is meer! Zo is er ook een kaart die gemaakt is door Jans Jansz. Potter  ten behoeve van het Kaartboek van het Weeshuis der Gereformeerden onder Delft.  Op deze kaart staan alle boerderijen redelijk standaard afgebeeld. We weten dus niet of we iets aan de vorm van de boerderij af kunnen lezen. Hij had wel twee hooibergen.  Deze kaart ligt nu in het Gemeentearchief van Delft.

Kaart van Jan Jansz. Potter

 En daarbij houdt het nog niet op. Want in 1611 gaf het hoogheemraadschap van Delfland opdracht aan Floris Balthasars om een tekening te maken.  Hier staat ’t Woudt ook op, hoewel de boerderij nauwelijks te onderscheiden is.

 Dit in tegenstelling tot de kaart van Nicolaes Kruikius uit 1712, die hij maakte in opdracht van het het Hoogheemraadschap van Delfland. Op dit Fragment van het Dertiende Stuk uit het kaartboek is de boerderij goed te zien. Het weiland wat nu nog steeds bij onze boerderij hoort is op deze kaart een hele grote boomgaard. Op de kaart is ook een Hooiberg en een wagenschuur weergegeven.

Fragment van het Dertiende Stuk het het kaartboek va n het Hoogheemraadschap van Delfland door Nicolaes Kruikius, 1712

Op de Internetsite ‘www.waswaswaar.nl’ staat ook een afbeelding van een minuut van de Woudse Polder die in 1824 werd vervaardigd door K.E. Machen. Hierop zijn de boomgaard het hakhout de moestuin al weergegeven. Ook de wagenstuur is al vermeld en op deze kaart staat ook een varkensschuur afgebeeld. (ongeveer op de plaats waar wij nu de tipi gebouwd hebben.  Volgens het OAT uit 1824 (Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel der grondeigenaren) was Arij Jacobszn. van der Kooij in dat jaar eigenaar van de boerderij. 

Kaart van K.E> Machen uit 1824

 Er zijn ook meer recente kaarten opgenomen in het onderzoek maar die zijn naar mijn idee wat minder spannend.

 Leuk om te weten toch?

One response so far

1 Reactie to “Kaartenonderzoek”

  1. Lailaon 20 jul 2008 at 09:54

    Hoi Hoi, had al een tijdje niet gekeken. Jeeminee, het gaat goed zeg. Koeienvlaaien en aardbeien! Fantastisch!

Trackback URI | Comments RSS

Plaats een reactie