sep 16 2008

Tegeltjes, tegeltjes en nog meer tegeltjes.

Gepubliceerd door op 18:05 onder Restauratie

Onlangs kregen wij deze foto’s te zien van de tegelwand die vroeger in de schouw gezeten heeft. De schouw was volledig bedekt met Delftsblauwe tegeltjes met ter hoogte van de vuurplaats een streep van schildpadtegeltjes. Links en rechts van de vuurplaats bleken nissen gezeten te hebben waar je bijvoorbeeld een kaars neer kon zetten als je bij de haard aan het werk was.

De tegelwand was tevoorschijn gekomen toen de oude bedsteden die in de schouw gebouwd waren gesloopt werden om er een gang van te maken, zodat de boerderij gemakkelijker door meerdere gezinnen bewoond kon gaan worden. De toenmalige boer had al zoveel te stellen gehad met de monumentencommissie dat hij de aannemer de opdracht gaf om alles binnen 1 uur te verwijderen. Iets wat wij ons na 9 maanden, eerlijk gezegd wel voor kunnen stellen. Hij heeft dit gedaan maar eerst had hij de foto’s gemaakt.

De tegelwand 1 uur voor de sloop

 Het waren wel heel veel tegeltjes dus wie weet waren er toch nog een aantal blijven zitten. Dus onze architect Peter kon weer aan de slag op aangeven van Margreet. Er werden gaten in de voorzetwand gezaagd maar er kwamen helaas geen tegeltjes te voorschijn. Restant van de nis

Wel hebben we de twee nissen teruggevonden, maar ook die blijken grotendeels vernield. Jammer.

Maar we gaan ze in de nieuwe schouw weer netjes in ere herstellen.Het restant van de Nis

One response so far

1 Reactie to “Tegeltjes, tegeltjes en nog meer tegeltjes.”

  1. Loes Schopmanon 20 jul 2009 at 07:33

    Ik ben jarenlang plateelschilderes geweest en ik kan me voorstellen dat je heel graag oude delftse tegeltjes wilt hebben, maar die zullen wel schaars zijn ( en duur )
    Inmiddels ben ik gepensioneerd en zou dus wel tijd hebben om tegeltjes te beschilderen….ze zijn dan wel niet antiek maar misschien is het een ideetje en het lijkt me leuk om te doen.

Trackback URI | Comments RSS

Plaats een reactie