okt 15 2010

Woudtse boter.

Gepubliceerd door op 11:03 onder Geschiedenis

Woudtse boter

Tijdens mijn tochten langs handelaren in oude bouwmaterialen kwamen we ook langs Jan Holtkamp van Gaech Antiek  in Schipluiden. Samen met hem kwam ik weer bij Ron en Thea in Leiden terecht. Zij hebben midden in de stad het pelgrimsmuseum en een antiekwinkel. Zij hadden voor mij een heleboel delftsblauwe tegels waardoor ik de schouw kon vullen.

Jan kwam voor mij met een deel van een boekje uit de 17de eeuw waarin ’t Woudt beschreven stond. Op de tekening staat de kerk maar ook onze boerderij. Met daaronder de volgende tekst:

” Het Wout (inderdaad  met alleen een t op het eind), dat menig voorrecht heeft, Verkreeg ook van Natuur  de Schoonste en vetfte velden, Waardoor ’t zyn’ naam met lof hoort melden, Daar ’t keur van lekkre boter geeft.”

In het stuk wordt onder het  kopje voorrechten ook geschreven over Aêm van der Burgh waarvan we weten dat hij op de Hofwoning gewoond heeft.

“De  Woudenaars bezitten het eerfte deezer voorrechten, naamlijk de vrije beroeping van den Predikant, ter oorzake van het boven, aangeroerde geval van Aêm van den Burgh, met zijne zwaalf zoonen: welk wij op deeze wijze verhaald vinden: “Deeze, een welgefteld bouman, Aêm van den Burg genaamd, in ’t Woud woonachtig, reed met twaalf zoonen, ieder wèl uitgedost, te paard, éénen der Graven van Holland te gemoet, en bood hem zijne zoonen an: hierop vroeg hem de Graaf, wat voor recht hij begeerde voor zijn Dorp? De oude Aêm gaf ten antwoord: Geen, dan dat wij onzen eigen Pastoor vrij mogen verkiezen: dit werd hem toegeftaan, en, uit krachte van dit voorrecht, wordt thans de Predikant in ’t Woud nog beroepen door alle de Mansledemaaten, zonder dat er eenige handopening, of goedkeuring noodig is. “

Onder het kopje bezigheden staat:

“Zijn op ’t Woud eenig en alleen de landbouw, welke in tusfchen bijzonder voordeelig is: er wordt van de allerbeste boter van geheel Delfland gemaakt, van welke jaarlijks voor verfcheide duizende guldens, niet alleen binnen ‘sLands, maar zelfs naar buiten verzonden wordt; doch andere handwerken of neeringen worden hier niet geoefend, moetende de bewooners van ’t Wout (nu weer met t!) zig, om het geen zij daarvan nodig hebben, naar elders begeeven. “

Dus als we  op de boerderij straks een streekgebonden product zouden willen verkopen zou dat Woudtse (dt!) boter moeten zijn. Maar ja voorlopig hebben we andere ambities.

5 responses so far

5 Reacties to “Woudtse boter.”

 1. Nathalie Persoonon 23 okt 2010 at 09:40

  Hallo bewoners van dit prachtpand!

  Jullie kennen mij niet, en ik jullie niet, maar tijdens een oneindige speurtocht naar mensen uit mijn stamboom en hun geschiedenis kwam ik op deze pagina!
  De mensen uit het bovenstaande stukje komen ook in mijn stamboom voor, dus erg leuk om te lezen!!

  Tevens ben ik gék op verbouwingen, en helemaal van het verbouwen/restaureren van zó’n gaaf pand, en dat het “ooit” van mijn voorouders is geweest, is natuurlijk ook helemaal gaaf!!

  Heel erg veel succes nog, ik lees jullie verhalen met veel plezier, en de foto’s zijn ook super leuk om te zien!

  Mvg Nathalie Persoon

 2. Margreeton 20 dec 2010 at 01:54

  Leuk, nieuwe foto’s!

 3. lisetteon 14 jan 2011 at 14:20

  Hallo Annemiek,
  Wat een prachtige woning en woonplek is de Hofwoning.
  Mijn vraag is:ben jij Annemiek van Lidy en Jacques van Adrichem?Ik heb nl in de tuin gewerkt van Jacq.en Lidy en toen was jij 3 jaar,misschien herinner je mij nog?
  Wij woonden toen op de Warande 24 in Maasland,onze kinders Saskia en Bart waren bevriend met Robert en Sandra.
  Heel veel succes met de woning.
  Groetjes van Lisette van der krogt.

 4. lisetteon 14 jan 2011 at 14:37

  Mijn e-mail is
  Lisettevanderkrogt@hotmail.com

  Annemiek,ik hoop dat ik iets van je terug hoor.
  Groetjes van Lisette.

 5. Marjan Jansenon 21 jan 2012 at 13:49

  Hallo Bewoners van de hofwoning,
  Wat leuk dat we mogen mee genieten van jullie mooie huis het huis waar mijn opa {Jan van Woerden} geboren is.
  Als klein meisje ben ik vaak in het huisje geweest bij tante Thijn en oom Arie.
  dit stuk gaat het over de boter die daar gemaakt werd mijn moeder heeft nog altijd de roomschep aan de muur hangen waar mijn moeder inmiddels 82 jaar heel wat boter mee gemaakt heeft op de boerderij.
  Maar dat hier de beste boter werd gemaakt wist ik niet.
  Succes met jullie huis en als ik nog eens in het westen kom zal ik jullie huis bewonderen.
  groet Marjan Jansen

Trackback URI | Comments RSS

Plaats een reactie