jun
29
2009
Toen ik gister de stal in liep wist ik niet wat ik zag!! De stal zweeft. De poeren (de stenen kolommetjes) onder de steunpalen zijn weg!!! Het geheel lijkt nu echt op een vliegende stal. Stempels hebben het werk van de steunberen overgenomen dus het stort niet in elksar maar het blijft een raar gezicht.
jun
29
2009
oals je mag verwachten kom je tijdens het slopen de eerste tegenvallers tegen. Nou wij hebben er een. Bij de restauratie van de Hofwoning zijn we ervan uitgegaan dat de muren stevig stonden. Het gebouw staat immers al honderde jaren. Nou dat is dus een typisch gevalletje van een beetje jammer. Want nu blijkt dat de meeste binnenmuren zo op de klei gezet zijn. Nu willen wij onder de woning als het ware een grote betonnen plaat aanbrengen zodat de woning ook bij grondwaterschommelingen en zo blijft staan. Onder die plaat moet isolatiemateriaal dus dat betekent dat de huidige vloeren uitgegraven moeten worden. Maar nu moet dat tot onder de onderste steen van de muren en dat is dus een beetje een probleem. Zoals bij de muur van de schouw. Als ze de grond diep genoeg weg zouden graven gaan de muren zweven maar wij hebben geen vliegende boerderij gekocht dus daar moet een oplossing voor gezocht worden.
Voorstel is nu om die muren op een soort van stoeltjes te zetten, en die stoeltjes mee te storten in het beton. Dat is een heleboel werk dus dat valt even flink tegen. De aannemer werd er gelukkig niet warm of koud van want die hebben het vaker gedaan. Maar ons valt het wel even tegen.
jun
22
2009
u er in de boerderij druk gesloopt wordt verrijzen rondom de boerderij de puinhopen. Veel puin verdwijnt in de container maar er blijft ook veel achter. Dit tot groot vermaak van Carmen en Babette, die graag op de afvalberg spelen.
jun
22
2009
Bij het weghalen van alle vloeren, voorzetwanden etc. komen we natuurlijk niet alleen maar ellende tegen. Zo bleek er in de tegelkamer een gedecoreerde plint te zitten achter de cementvloer. Hij gaat vrijwel rondom dus wordt de vloer straks iets verlaagd zodat hij in de toekomst in het zicht blijft.
Bij het graven in de stal vonden we ook resten van wat waarschijnlijk het fundament en de vloer van een eerdere stal is. De dames en heren archeologen moeten zich er nog wel even over komen buigen om te zien of het inderdaad een oude vloer is en zo ja uit welke tijd deze dan zou dateren. De stenen zijn handgevormd, groter dan ijsselstenen en ze zijn oranje van kleur. Ik denk dat ze vergelijkbaar zijn met de stenen die bij de kerk gebruikt werden, en die is van de twaalfde eeuw.
Zoals je ziet ligt de vloer zeker 60 cm lager dan het huidige vloerniveau. Wordt vervolgd!!
Om het zoeken wat makkelijker te maken hebben we van Koen een metaaldetector geleend. Babette, Chris en Annemiek zijn er al mee aan het zoeken geweest. Het is reuze spannend om uit te zoeken wat er achter ieder piepje zit. Tot nu toe alleen maar oud ijzer maar dat mag de pret niet drukken.